De prin cărți adunate…

,,Trăim într-o lume cu un nivel ridicat de poluare și zilnic respirăm substanțe nocive. Adeseori numai privind la televizor sau ascultând muzică, ne contaminăm cu lucruri rele care vin din cultura noastră. Ori de câte ori petrecem timp alături de oameni care au o influență negativă, sfârșim prin a lua lucruri rele de la ei.

În acest caz, ceea ce trebuie să facem este să expirăm, mărturisind păcatul, și să inspirăm, însușindu-ne prin credință iertarea și îndurarea lui Dumnezeu. Atunci când păcătuiești cu bună știință, respirația spirituală restaurează plinătatea Duhului Sfânt în viața ta.

Expiră: Recunoaște-ți păcatul, admite gravitatea lui și mulțumește-I lui Dumnezeu că deja ți l-a iertat conform vs. 1 Ioan 1:9. Mărturisirea implică pocăință, o schimbare de atitudine și de comportament.

Inspiră: Cedează-I lui Isus controlul vieții tale și însușește-ți prin credință plinătatea Duhului lui Dumnezeu, încrede-te în faptul că El te va călăuzi și te va umple de putere conform poruncii din Efes. 5:18 și 1 Ioan 5:14,15.”

(Bill Bright, ,,Dragostea dintâi”)

calea-implinirii[1]

,,Viața din belșug nu se rezumă la ceea ce se cheamă o viață bună, cumpărată pe credit; ea este găsită în suișurile și coborâșurile vieții, în locuri dărâmate, cu oameni zdrobiți, fiind cât mai aproape cu putință de inima frântă a lui Cristos. Belșugul se găsește în pâinile frânte și împărțite, în sămânța care moare pentru a da naștere unei vieți noi, în explozia stelelor – și apoi în transformarea lor în lumină… în toate bucățile inimilor noastre zdrobite. Belșugul nu se referă la a avea cât îți dorești – se referă la a avea atât de mult din Dumnezeu pe cât îți dorești.” p. 13

,,Suferința este locul în care Dumnezeu oferă cea mai vindecătoare intimitate.” p. 41

,,… sincer, cine știe cu adevărat când merg toate bine? Ceea ce poate părea un mare eșec pe pământ poate fi văzut drept un mare succes în ceruri. Asta schimbă totul pentru mine în zilele grele.” p. 56

,,Speranța este o credință care mai rezistă o clipă în plus.” p. 56

,,Marea provocare a credinței este să te ții de speranță după ce ți-ai pierdut naivitatea.” p. 56

,,Este nevoie de mult curaj ca să ascultăm cu toată inima ticăitul timpului lui Dumnezeu mai degrabă decât să mărșăluim zgomotos în cadența fricilor noastre… Timpul nu va vindeca niciodată rănile așa cum le vindecă Dumnezeu.” p. 78

,,Cea mai bună metodă de a scăpa de stres este să binecuvântezi.” p. 89

,, Toarnă-ți viața în momente nesemnificative, pentru că doar aceste momente adunate la un loc devin ceva monumental. Singura modalitate de a trăi o viață cu adevărat remarcabilă nu este prin a-i face pe toți să te observe, ci prin a lăsa semne notabile ale dragostei Lui oriunde te duci. Dragostea este atât de mare încât trebuie să trăiască în sfințenia momentelor foarte mici de sacrificiu.” p. 128

,,Vreau să înfrâng îngrijorarea cu închinare…”

,, Suferința este un dar pe care El îl încredințează ți ne putem încrede în El că va transforma această suferință într-un dar. Rămâi în acest moment și mănâncă mana cerească necesară pentru acum… Toată viața este pământ sfânt.” p. 152

,, Există un har care deschide drumul peste imposibil și eșecuri- și cum am putea vreodată să-l neglijăm?… În Cristos, tu ești un cetățean al cerului chiar acum. Tu ești un cetățean al pământului care încearcă să muncească pentru cer. Ești un cetățean al cerului care încearcă să muncească trecând pe aici. Când cetățenia ta este cerească, atunci toate împotrivirile îți oferă darul apropierii, conducându-te înspre casa inimii Lui.” p. 171

,, Cu cât trăiesc mai mult, cu atât mă simt tot mai clar o expatriată. Acesta este un dar. Expatriații își fac o casă din inima Lui extravagantă, îmbelșugată.” p. 171

,, În Cristos – indiferent cum arată drumul, furtuna, povestea – întotdeauna știm finalul.” p. 172

,,Nici un munte de regrete nu schimbă trecutul, nici un maldăr de anxietate nu schimbă viitorul, dar orice mulțumire schimbă prezentul. În vremuri pline de stres, caută-L pe Dumnezeu. În vremuri pline de durere, laudă-L pe Dumnezeu. În vremuri grele, încrede-te în Dumnezeu. Și în orice vreme, mulțumește-I lui Dumnezeu.” p. 191

Top-10-Books-by-C.S.-Lewis[1]
,,C. S. Lewis

ne provoacă să ne amintim că cea mai limitată și neinteresantă persoană cu care vorbești ar putea ajunge într-o zi fie o ființă în fața căreia, dacă ai vedea-o acum, ai fi foarte tentat să i te închini, fie o ființă îngrozitoare și coruptă cum nu întâlnești decât într-un coșmar…

Nu există oameni obișnuiți. N-ai vorbit niciodată cu un muritor banal.

Națiunile, culturile, artele, civilizațiile – acestea sunt muritoare, iar în comparație cu viața noastră, viața lor este precum viața unui țânțar.

Cei cu care glumim, cu care muncim, cu care ne căsătorim, cei pe care îi umilim și îi exploatăm – sunt nemuritori – persoane oribile nemuritoare sau splendori veșnice. ”

(Dallas Willard, Înnoirea inimii, pag. 60)

Despre Dumnezeu și om

5238145-sad-love-picture[1]

,, Nimic nu doare mai tare ca părerea proastă a oamenilor despre tine, și totodată nimic nu este mai de folos, nimic nu eliberează mai mult de viața neadevărată.” (pag 47)

,, Adevărata franchețe o pot avea numai oamenii care trăiesc înaintea lui Dumnezeu. Oamenii care trăiesc înaintea oamenilor au umblat și vor umbla cu tertipuri.” (pag 44)

,, Ce obicei prost, când te vezi cu cineva să începi cu o glumă. În om se află Dumnezeu, iar cu Dumnezeu nu se glumește. De fiecare dată când te vezi cu cineva vorbește cu el din toată ființa.” (pag. 42)

,, Omul care trăiește pentru viața trupească și e condus de interese vremelnice seamănă cu pasărea care fuge cu piciorușele ei firave pe pământ, chinuindu-se, fără să știe de ce are aripi.” (pag. 49)

,, Omul s-a încurcat atât de tare încât orice ar face e rău, ca răscrucea din povestea cu voinicul. Pare că n-are nici o ieșire, și ori încotro se duce va fi rău. Numai dacă va primi iluminarea lăuntrică va înțelege că nu trebuie să aleagă nimic, ci doar să-l recunoască pe Dumnezeu în sine și să se dăruiască Lui, adică să se dăruiască iubirii. Iar atunci nu mai trebuie să aleagă nimic. Mergi pe ce cale vrei, toate sunt bune.” (pag. 52)

,, Când oamenii vorbesc, pare că orice vorbire e același lucru. Dar aceste vorbiri sunt de două feluri, absolut diferite și din punctul de cedere al cauzelor care le provoacă, și din cel al consecințelor. În general, oamenii vorbesc numai pentru a da frâu liber sentimentelor. Asta e vorbărie goală; a doua apare atunci când oamenii vorbesc pentru a transmite altuia o idee spre folosul lui. Aceasta e vorbirea bună.” (pag. 54)

,, Să ai conștiința lui Dumnezeu în sinea ta este una, și poți ajunge la ea cu ușurință în singurătate. Dar să ai conștiința Lui nu numai în sinea ta, ci și în alții, când te întâlnești cu ei, e mult mai greu. Și trebuie să înveți lucrul acesta. Învăț. Ajută-mă, Doamne!” (pag. 54)

,, Problema nu e ca toți să fie egali, ci ca toți să se iubească. Poți să fi bogat și să-i iubești pe cei săraci, și să ai aceeași avere ca toți ceilalți și să-i urăști.” (pag. 58)

Lev Tolstoi

Motivație pentru azi

,, În ciuda acestor progrese spectaculoase din domeniul științei și al tehnologiei, și a celor nelimitate care sunt pe cale să apară, ceva fundamental lipsește.

Există un fel de sărăcie a spiritului care face un contrast flagrant cu abundența noastră științifică și tehnologică. Cu cât am devenit mai bogați material, cu atât mai mult am sărăcit moral și spiritual.

Am învățat să zburăm precum păsările și să înotăm precum peștii, dar nu am învățat arta simplă de a trăi împreună ca frații. Puterea materială extinsă reprezintă în cele din urmă un pericol iminent dacă nu este susținută și de o creștere proporțională a profunzimii sufletești.”

(Martin Luther King Jr., din discursul pentru premiul Nobel din 1964)

Related image

Cum să îmbătrânești și să devii mai înțelept

  Dale Evans se ruga:

,, Doamne, Tu știi mai bine decât o știu eu că îmbătrânesc și că într-o zi voi fi bătrână. Ajută-mă să nu devin prea vorbăreață și mai ales păzește-mă de obiceiul de a crede că trebuie să spun ceva despre fiecare subiect. Scapă-mă de nevoia de a încerca să îndrept treburile tuturor. Păzește-mi mintea de recitarea detaliilor nesfârșite; dă-mi aripi să ajung la esență.

Cer bunătatea de a asculta relatările despre durerile altora; dar pecetluiește-mi buzele când vine vorba de propriile mele dureri și răni, căci ele cresc, și plăcerea cu care le repet devine tot mai dulce pe măsură ce trece timpul. Nu cer o memorie bună, ci o smerenie mai mare și mai puțină îngâmfare, mai ales când amintirile mele se izbesc de amintirile celorlalți.

Învață-mă că din când în când mă înșel.

Ține-mă cu mintea limpede. Nu vreau neapărat să fiu o sfântă, căci cu unii dintre ei e atât de greu să trăiești. Fă-mă gânditoare, dar nu capricioasă, săritoare, dar nu autoritară. Cu vasta mea înțelepciune pare păcat să nu o folosesc; dar Tu știi Doamne, că doresc puțini prieteni la sfârșit. Așa că te rog să-mi dai abilitatea de a vedea binecuvântările în încercările neașteptate, și bunătate în oamenii mai puțin perfecți. Și dă-mi harul să le spun acest lucru, în Numele lui Hristos. Amin.”

Iubire la orice varsta

NU UITA…

Nu uita niciodată că pielea se încrețește, părul încărunțește, iar zilele se transformă în ani…dar ce e mai important se conservă; forța și determinarea ta nu au vârstă.

Spiritul tău este cel care îndepărtează pânzele de păianjen. Dincolo de orice punct de sosire este unul de plecare. Dincolode orice reușită e o altă încercare. Cât timp trăiești simte-te viu.

Dacă ți-e dor de ce făceai înainte, fă-o din nou. Nu te pierde printre fotografii îngălbenite de timp…mergi mai departe atunci când toți se așteaptă să renunți.

Nu lăsa să se tocească tăria pe care o ai în tine.

Fă ca în loc de milă să impui respect.

Când nu mai poți să alergi, ia-o la trap. Când nu poți nici asta, ia-o la pas. Când nu poți să mergi, ia bastonul. Însă nu te opri niciodată!

(Maica Tereza)

O întâmplare din China

Image result for horses

Un bătrân chinez avea un singur fiu și, pe lângă casă, un singur cal. Într-o zi calul a luat-o razna și s-a pierdut. Când au auzit vecinii au venit la el să-l mângâie și i-au spus: ,,Ce ghinion!”

,,De unde știți voi că este ghinion?” i-a întrebat bătrânul

Peste puțină vreme, calul s-a întors și a adus cu el o mică herghelie de cai sălbatici. Vecinii au venit iar la el și i-au spus: ,,Ai avut dreptate, n-a fost ghinion. Ce noroc a dat peste tine!”

,,De unde știți voi că este noroc?” i-a întrebat bătrânul

Văzându-se cu caii sălbatici, băiatul bătrânului a început să-i îmblânzească. A fost aruncat jos de unul mai nărăvaș și și-a rupt piciorul. Vecinii au venit iarăși și i-au spus: ,,Ce ghinion.”

,,De unde știți voi că este ghinion?” i-a întrebat bătrânul

Nu peste mult timp, a izbucnit războiul. Toți tinerii din jur au fost luați la oaste. A scăpat numai băiatul bătrânului, pentru că avea piciorul rupt.

Biblia spune: ,,Pe de altă parte știm că toate lucrurile…” Romani 8:28

Pentru cei ce sunt ai lui Dumnezeu nu există nici ,,ghinion” și nici ,,noroc”.

Adevărul este că noi cunoaștem ,,în parte” și înțelegem tot ,,în parte.”

Asta ne face așa de neputincioși atunci când încercăm să ne dăm cu părerea.

Orice ,,cârtire” împotriva sorții pe care ne-a trasat-o providența divină este, în esență, un semn de neînțelepciune.

Despre Dumnezeu și om

5238145-sad-love-picture[1]

,,Problema nu este ca toți să fie egali, ci ca toți să se iubească. Poți fi bogat și să-i iubești pe cei săraci, și să ai aceeași avere ca toți ceilalți și să-i urăști pe toți”. (pag.7)

,, Pentru a nu trăi chinuit trebuie să ai în față nădejdea bucuriei. Însă ce nădejde a bucuriei mai poate fi, când ai în față bătrânețea și moartea? Există numai o ieșire din această situație, să-ți închini întreaga viață desăvârșirii spirituale, în comuniune tot mai mare cu Dumnezeu. Numai atunci viața este bucurie neîntreruptă, iar moartea este și ea o bucurie.” (pag.13)

,,Cât de chinuiți trebuie să fie cei care au mulți bani. Atât de mulți le cer, cum se pot ei lămuri cui să dea? Singura soluție e să dea tot.” (pag.23)

,,Celor tineri le e greu să-și neglijeze trupul. Dar nu trebuie să facă totul dintr-o dată. Întâi să nu mai facă rele, apoi să facă lucruri bune, apoi să se dăruiască.” (pag.23)

,,Singura diferență dintre om și animal este că omul știe că va muri, iar animalul nu știe. Diferența e uriașă.” (pag.26)

,,Cel care se roagă idolului e ignorant și incult, dar cel care nu se roagă deloc e incult și prost.” (pag.30)

,,Să greșești luându-i pe oamenii răi drept buni e de o sută de ori mai bine decât să greșești în sens invers. Ajută-mă, Doamne!” (pag.30)

,,Faptele din credință întăresc credința. Credința produce fapte. Circulus vitiosus.” (pag. 32)

,,Cea mai sigură metodă de a alunga îndoielile și de a te întări față de de sursa îndoielilor e propovăduirea, să-i înveți pe alții lucrurl de care te îndoiești.” (pag.35)

,,Când omul este lipsit de capacitatea de a vedea, nu mai poate deosebi lumina de întuneric. Tot astfel și omul lipsit de conștiința divinității sale pierde posibilitatea de a deosebi binele de rău.” (pag.35)

Despre Dumnezeu și om, Lev Tolstoi

20170708_164505
Foto Ela Costea

,,Nu-i important de unde vii, ci unde te îndrepți, nu ce stăpânești, ci ce te stăpânește, nu ce ai pe tine, ci ce ai în tine, nu ce mănânci, ci ce te mănâncă. Nu există circumstanțe, oricât ar fi ele de rele, din care un om înțelept să nu scoată ceva bun; nici circumstanțe oricât de bune ar fi ele, pe care cel rău să nu le folosească spre paguba lui.

Oftatul lui Cristos este același și astăzi. Majoritatea ucenicilor Săi nu-I înțeleg mesajul și El nu are cu cine să lucreze la ,,transformarea” realității. Majoritatea se maimuțăresc reacționând la faptele celor din jur.

Cristos ne-a chemat să lucrăm împreună cu El la schimbarea oamenilor. Suntem ,,sarea pământului și lumina lumii”. Biserica creștină este o ambasadă a Împărăției într-o lume a păcatului destinată pierzării și prăpădului. Nu circumstanțele din viața noastră ne determină caracterul, ci relația noastră cu Dumnezeu, indiferent de circumstanțele vieții. S-ar putea ca circumstanțele să te împiedice să aduni avere, dar ele nu vor reuși să te împiedice să-ți formezi un caracter mare.

Un creștin refuză să accepte lucrurile ,,așa cum sunt”, pentru că este angajat să clădească în jur o realitate ,,așa cum ar trebui să fie”.

(fragment din ,,Amintiri cu sfinți”, vol.3, Daniel Brânzei)

  • Una dintre cele mai grave boli de pe lumea asta este să nu însemni nimic pentru nimeni. (Maica Tereza)
  • Nu putem face lucruri mari, doar lucruri mici cu iubire mare. (Maica Tereza)
  • Bucuria este rugăciune. Bucuria este tărie. Bucuria este o plasă a dragostei cu care prinzi suflete. (Maica Tereza)
  • Să iubiți rugăciunea și să simțiți nevoia să vă rugați deseori în timpul zilei. (Maica Tereza)
  • Avem nevoie să-L găsim pe Dumnezeu, iar Dumnezeu nu poate fi găsit în zgomot și agitație. (Maica Tereza)
  • Nimeni nu-ți poate lua educația, experiența și amintirile. (Maica Tereza
  • Singurătatea și sentimentul de a fi nedorit reprezintă cea mai cruntă sărăcie. (Maica Tereza)
  • Rugăciunile nu sunt simple rostiri de cuvinte, sau cereri egoiste, rugăciunile sunt clipe de înălțate. (Maica Tereza)
     Nu contează să faci multe lucruri importante, important este să le faci cu multă dragoste. (Maica Tereza)

SA NU LISPEȘTI DE LA NUNTĂ!

20170711_155119
Foto Ela Costea

Nu vreau să ratez acest dans. Sunt preocupat de atâtea lucruri în viață, îngrijorându-mă că nu le voi putea face, dobândi sau avea. Dar nu vreau să pierd dansul. Vreau să-mi iubesc soția, să le port de grijă copiilor mei și să-mi însuflețesc prieteniile. Vreau să-mi împlinesc slujba pentru care m-a creat Dumnezeu. Vreau să-L iubesc pe Dumnezeu și lumea pe care a creat-o El. Acea variantă a mea este evaluată prin capacitatea mea de a iubi. Când trăim în dragoste, înflorim. Aceasta este esența dansului!

Când iubim intrăm pe tărâmul eternității. Nimic din ce este oferit de dragoste nu se pierde, căci viața aceasta trecătoare nu se rezumă la atât. Viața aceasta este un fel de școală pentru cea viitoare, un fel de pregătire pentru mine, cel care am fost menit să fiu. Persoana aceea trece în eternitate. Ceea ce contează în principal nu este ceea ce ai reușit să realizezi, ci ceea ce devii!

,,Duhul și Mireasa zic: ,,Vino!” și cine aude, să zică: ,,Vino!” (Apoc. 22:17). Este cea din urmă și cea mai extraordinară invitație din Scriptură!

Să nu lipsești de la nuntă, îți spune Dumnezeu. Păstrează-Mi ultimul dans!                     

( John Ortberg, Eu, așa cum aș vrea să fiu, pag.22,23)

DRAGOSTEA PRODUCE SCHIMBARE

nbshdsgdg
DRAGOSTEA NU VA PIERI NICIODATĂ (IOAN 4:2)

Profesorul H. Hendricks scria: ,, În clasa a v-a mă simțeam singur, nesigur, neiubit și supărat pe viață. Profesoara mea, d-na Simon, credea că sunt orb întrucât îmi atrăgea deseori atenția spunând: ,, Hendricks, ești cel mai rău copil din școală!”

Am decis să trăiesc conform părerii ei despre mine.

Când am trecut în clasa a vi-a, noua profesoară, d-na Nancy s-a aplecat înspre mine iar eu mă așteptam să înceapă, dar zâmbind ea mi-a spus: ,, Hendricks, am auzit multe lucruri despre tine, dar nu cred nici o vorbă!”

A fost punctul din care mi s-a schimbat viața!

Pentru prima dată cineva a văzut potențial în mine. Mi-a dat teme speciale. M-a invitat s-o ajut după cursuri. În consecință, nu am vrut s-o fac de rușine. Ce a făcut diferența? Cineva a crezut în mine! A fost riscant, deoarece nu avea garanția că voi onora încrederea ei.

Toți iubesc produsul final al unui mentor, în special când ajunge pe culmi. Dar câți suntem gata să riscăm alături de persoana din linia întâi? Aceștia demonstrează dragostea ce nu piere!     

(din Cuvântul lui Dumnezeu pentru astăzi, 13/02/2014)